Com estalviar en la factura de la llum?

Com estalviar en la factura de la llum?

La reforma del sector elèctric i el conseqüent encariment de la factura de la llum han propiciat el naixement de moltes iniciatives per a posar fre a aquestes pujades i evitar pagar de més. És el cas del web www.bajatelapotencia.org, una pàgina en la qual es donen les claus als usuaris per a baixar la potència que tenen contractada i, per tant, augmentar l’estalvi en la factura de llum.

¿Com podem baixar la potència?

Quan parlem de potència ens referim a la quantitat màxima d’electricitat que podem consumir en un mateix moment. És per aquest motiu que la necessitat d’aquesta potència depèn de tu, de la gestió que facis de l’energia. És a dir, de que no tinguis molts electrodomèstics, equips o instal·lacions funcionant alhora.

En general, la potència que molts tenim contractada és tres vegades més gran que la que realment necessitem, així que tenim marge més que suficient per baixar la potència contractada per a casa nostra. Pots baixar-te-la quan vulguis, les companyies elèctriques estaran obligades a fer-ho.

Segons la IDAE (Institut per la diversificació i l’estalvi de l’energia), el consum mig anual d’una casa espanyola és de 3.487 KWh. Tenint en compte que aquest és el consum mig, l’estalvi d’una família podria ser: si es baixa la potència un tram, de 52,14€, si se’n baixen dos, de 104,29€, i si se’n baixen tres, de 156,43 €.

Un cop tenim clar aquest punt, el primer que hem de fer per baixa la potència contractada és comprovar, a la factura, quina potència tenim contractada. Aquesta dada apareix a la zona d’informació del titular.

A continuació, calcula la potència que necessites segons les teves carències.

Com calcular la potència que necessito? 

Això dependrà dels electrodomèstics que tinguem (per exemple, els aparells de climatització gasten més que els electrodomèstics), de com els utilitzem (una rentadora en fred només utilitza el 10% de la seva potència), de quantes persones visquin a casa i dels aparells que funcionen alhora.

Per a que et serveixi de guia, si mai t’han saltat els ploms, et pots baixar, perfectament, un tram.

Per obtenir una suma orientativa de la potència que necessites, suma la potència de tots les eletcrodomèstics de major potència i afageix un marge de 1 kW per a il·luminació i petits electrodomèstics. A continuació, divideix la suma per a 3, ja que no tots els aparells han de funcionar a la vegada. En aquest punt has de tenir en compte que el valor que et surti d’aquesta operació ha de ser més gran que la potència de l’electrodomèstic que més gasta, ja que si no, no podries utilizar-lo.

Et posem aquesta taula orientativa que t’ajudarà a calcular millor la potència de cada aparell.

Estalviar en la factura de la electricitat

Quan tinguis la suma ja feta i comprovada, hauràs d’escollir la potència que millor s’ajusti a les teves necessitats. En la següent taula hi trobaràs els trams de potència que es poden contractar.

Baixar la potencia contractada 

Un cop realitzat aquest pas, apunta’t a la campanya que promou www.bajatelapotencia.org. Aquesta acció servirá per a fer pressió a les companyies elèctriques, ja que els hi notificaran la teva intenció de baixar la potència.

I per últim ja, truca a la teva companyia i inicia els tràmits per baixar la potència.

D’aquesta manera, estaràs posant el teu gra de sorra no només per a estalviar en la teva factura si no per fer pressió al Govern i a les principals companyies elèctriques per a que posin fre a la pujada de preus.

No Comments

Post A Comment